כישורים חברתיים הינם מכלול מיומנויות חברתיות המאפשרות לנו לענות על הצורך המאוד ראשוני להיות אהודים ומקובלים על סביבתנו החברתית, תוך יצירת קשרים בין-אישיים ברמות קרבה שונות.
משגה חברתי הוא מצב בו התנהגות חברתית מסוימת שלנו מעוררת כלפינו תגובות שליליות מצד הסביבה החברתית. תגובות אלה יכולות לנוע מכעס, תוקפנות, לעג ובוז ועד התרחקות ובידוד חברתי של ממש.
אצל ילדים תהיה זו לרוב התנהגות לא מכוונת ולעיתים אף בלתי נשלטת, שתוצאותיה עלולות להקשות על מצבו חברתי של הילד ועל המשך התפתחות תקינה של כישוריו החברתיים.
טכניקת 5 השלבים
אלה הם 5 השלבים :
1. בקשו מהילד לספר ולהסביר מה קרה. הנחו וכוונו אותו לעשות זאת בסדר כרונולוגי של הארועים – מה קרה קודם, מה בהמשך וכיצד הסתיים.
2. בקשו מהילד לנסות ולזהות מה היתה ההתנהגות שלו שהשפיעה על השתלשלות הארועים.
זהו השלב בו אנו מבקשים מהילד לנסות ולזהות את המשגה החברתי שעשה. זהו חלק חשוב ומעניין ולפעמים הילד לא מסוגל לקבוע מתי והיכן נעשה המשגה או שפרשנותו אינה מדויקת.
3. עזרו לילד להבין מהו המשגה האמיתי שעשה. דונו במשגה ובתגובות חברתיות אלטרנטיבות.
שימו לב להמנע מצמד המילים "היית צריך" והחליפו ב: "יכולת…" . בכך תתרמו להדגשת קיומן של אפשרויות התנהגותיות שונות מהן ניתן לבחור בכל סיטואציות חברתיות, ואת כוחו של הילד לבחור מבינהן.
4. צרו סיפור חברתי קצר עם לקח או יעד דומים לזה שבמשגה. כשהפתרון בו דומה לפתרון שנדרש היה בארוע אותו תאר הילד.
5. צרו עם הילד שעורי בית חברתיים בכדי לאפשר לו ליישם ולהפנים את שלמד.
הנחו את הילד להשתמש במיומנות שלמד במסגרת אחרת ולספר לכם על כך. בכך תגרמו לו לחפש הזדמנויות ליישם את המיומנות החברתית שלמד.
חשוב: לא תמיד תזכרו או תספיקו לעבור עם הילד על כל השלבים – אל תוותרו, המשיכו ועקבו אחר התנהלותו החברתית ובמקרה הצורך חזרו שוב על הטכניקה.
במאמר הבא אביא לכם דוגמא שתמחיש את השימוש בטכניקה בחיים האמיתיים.
הצטרפו אלי לעמוד הפייסבוק (»») ותוכלו להיות מעודכנים לכשיפורסם.
~ ~ ~
עוד על טיפוח כישורים ומיומנויות חברתיות »»
אם זיהיתם קושי חברתי אצל ילדיכם, אם עולות שאלות או תרצו להתייעץ, אשמח לעמוד לרשותכם »»
שלכם,
זוהר מור
להשאיר תגובה